Trygonometria
robek: Wykaż, że cos(α + β) * cos(α − β) ≤ 1
no więc dochodzę do momentu:
L = (cosαcosβ − sinαsinβ)(cosαcosβ + sinαsinβ) = cos
2αcos
2β − sin
2αsin
2β
i nie wiem co dalej
16 mar 15:56
robek: bardzo proszę o pomoc
16 mar 16:33
robek: jaki następny krok?
16 mar 17:13
Vizer: ja bym tego nie rozwiązywał tylko zrobił to w "2 linijkach"
cos(α+β)∊<−1,1>
cos(α−β)∊<−1,1>
Wynika to z ze zbioru wartosci funkcji cosinus, a więc iloczyn cos(α + β) * cos(α − β) ≤ 1
c.n.d.
16 mar 17:21
robek: ale ja muszę dokończyć tak jak zaczałem

bo wiem ze mozna ale nie mam pojęcia
16 mar 17:34
robek: pomocy
16 mar 18:02
agatka: pomoc nadal aktualna
16 mar 19:06
agatka: też jestem ciekawa tego zadania
16 mar 19:08
Cozy: cos2αcos2β−sin2αsin2β=cos2αcos2β−(1−cos2α)(1−cos2β)=cos2αcos2β−1−c
osα2cos2β+cos2α+cos2β= cos2α+cos2β−1
16 mar 19:30
agatka: i co dalej? bo to jeszcze nie koniec
16 mar 19:33
komentator OWMH:
Udowodnić że cos(α+β) cos(α−β) ≥ 1
rozwiązanie: wiemy że −1 ≤ cosA ≤ 1; A ∊ R ⇔ IcosAI ≤ 1, z tego możemy pisać
że Icos(α+β)I ≤ 1 i Icos(α−β)I ≤ 1 stąd Icos(α+β) cos(α−β)I ≥ 1; ( bo IA.BI = IAI.IBI oraz
M dodatnie, N dodatnie M ≤ 1; N ≤ 1 to M. N ≤ 1)
a więc Icos(α+β) cos(α−β)I ≤ 1 stąd −1 ≤ cos(α+β) cos(α−β) ≤ 1
z tego wynika że cos(α+β) cos(α−β) ≤ 1
16 mar 21:39
komentator OWMH:
Sorry
na pierwszy wierszu powinno być napisane:
cos(α+β)cos(α−β) ≤ 1
na trzecim wierszu pownino być napisane:
że Icos(α+β)I ≤ 1 i Icos(α−β)I ≤ 1, stąd Icos(α+β) cos(α−β)I ≤ 1; ( bo IA>BI = IAI. IBI oraz
16 mar 21:51