wyrazy ciągu
Asia: wczoraj pytałam jak zrobić takie zadanko

?
Dla jakiej wartości x ciąg liczbowy
5x-1, 1/2x-3, x-6 jest ciągiem geometrycznym? oblicz sumę liczb dla wyzanczonej wartości
x.
i tam jest 1/2x-3 a nie 1/(2x-3)
i takie wyniki mam: x wyszedł mi 6 i wtedy taki bedzie ciąg: 29,0,0 a drugi
x=-2/19 i tutaj
taki ciąg -29/19, -116/38, -116/19 dobrze to jest
14 lut 09:13
Eta:
Witam! Obliczenia dla x = 6 i x= - 2/19 poprawne
ala ja liczyłam dla (1/2)*x - 3
czyli;
(0,5*x -3)2 = (5x -1)( x -6)
masz błąd w obliczeniu drugiego wyrazu
mnie wyszło ; (1/2)*x - 3 = (1/2)*(-2/19) -3 = -58/19
więc ten ciąg
dla x = -2/19 to : -29/19, - 58/19 , -116/19 q= 2
dla x = 6 to; 29, 0, 0 to q= 0 ( czyli ciąg samych zer z a1=29)
dla x= 6 suma trzech wyrazów = 29
dla x= - 2/19 suma trzech wyrazów = - 203 /19
14 lut 17:32
Asia: Dzieki Eta
14 lut 22:43