kat fi liczb zeposlonych
Tomasz: Jak wyliczać kąt fi dla liczb zespolonych?
np dla zad (2−j2
√3)
16
moduł |z|, cos i sin wiem jak wyliczyć tylko jak ten kąt fi? Najlepiej łopatologicznie

HELP
16 mar 12:31
Tomasz: tam źle napisałem powinno być
(2−j2√3)6
16 mar 13:48
Tok szoł:
Pokręciłeś coś przyjacielu ,jak prostytutka tyłkiem w telewizji(na którą musiałes się
niechcący zapatrzeć,zamiast na zadanie):
φ−argument liczby zespolonej
W twoim zadaniu: z=2−j2√3 ; r=[ 22+(2√3)2]0,5 = 4
cosφ=12 , sinφ=−√32 ,czyli φ=5π3
Chyba ,że z=(2−j2√3)6,a to już temat na osobne zadanie!
16 mar 15:40
Tomasz: No napisałem
(2−j2
√3)
6 i nie wiem jak kat fi liczyć w takich zadaniach?
16 mar 17:07
Tomasz: no nikt nie wie?
najpierw liczy sie ten moduł, potem cos i sin i na końcu kąt "fi" (którego nie wiem jak
liczyć)...
16 mar 18:23
Tok szoł:
(2−j2√3)6−co to jest?(suma do obliczenia,czy liczba zespolona,fragment wzoru Moivre
[r(cosφ+jsinφ)]n = rn(cosnφ+jsinnφ))
16 mar 19:34