czy jest możliwe 2 2=2 ?
drc: Witam
Czy istnieje taka możliwość aby 2+2=2 ?
kiedyś słyszałem że tak ale to w kręgu liczby dwa chyba było albo jakoś tak.
W każdym razie jaki warunek trzeba podać aby to "równanie" było prawdziwe - o ile takie
coś jest możliwe.
14 lut 00:00
mmmm: nie nie jest to możłiwe, bowiem nie ma takiego ciała (nawet modulo) aby 2+2 było 2
takie działanie jest możłiwe tylko w zwykłym naszym ciele liczb rzeczywistych gdzie 2+2=4
lub w ciele liczb modulo 3, Z
3 który to zbiór skłąda sie z elementów {0,1,2} ale i w
tym ciele 2+2=1
pozdrawiam serdecznie
16 lut 14:55
drc: Dziękuje Tobie bardzo.
O to właśnie mi chodziło.
Pozdrawiam.
17 lut 19:25
Bigd: a gdy weźmiemy 2+2=2 w modulo 2
16 mar 20:07