trapez
greta: Trapez prostokątny ,którego kąt ostry ma miarę alfa, opisany jest na okręgu. Ogległość
środka tego okręgu od wierzchołka kąta ostrego trapezy jest równa d.
a) wyznacz długość odcinka łączącego środki ramion trapezu.
b) oblicz pole trapezu ,gdy alfa równa się 60 stopni i d=6cm. wynik zapisz w postaci
p+q2√s, gdzie p.q i s są liczbami całkowitymi.
Proszę o pomoc,nie wiem w ogóle jak to ruszyć!
13 lut 22:10
Basia:
jeżeli dobrze to rozrysujesz to zobaczysz, że krótsze ramię trapezu ma długość 2r
jeśli teraz przedłużysz ramiona trapezu tak, żeby powstał trójkąt i poprowadzisz prostą
równoległą do podstaw przez środek krótszego ramienia zobaczysz, że na mocy tw.Talesa ta
właśnie prosta wyznacza również środek dłuższego ramienia
środek okręgu oznacz przez S, środek dłuższego ramienia przez P
w trójkącie BPS mamy kąty α/2 (przy B); 180-α (przy P)
stąd:
PS / sin(α/2) = BS / sin(180-α)
PS = d*sin(α/2) / sinα
odcinek RP łączący środki boków
RP = RS + PS = r + d*sin(α/2) / sinα
czyli musimy jeszcze policzyć r
jeżeli narysujesz promienień do punktu styczności na dłuższym ramieniu
i dorysujesz odcinek BS dostaniesz trójkąt prostokatny BES czyli
sin(α/2) = ES/BS
sin(α/2) = r/d
r = d*sin(α/2)
RP = d*sin(α/2) + d*sin(α/2) / sinα =
d*sin(α/2)*[ 1 + 1/sinα]
powinno być dobrze o ile nie pomyliłam się w rachunkach
sprawdzajcie
13 lut 23:42
Basia:
jeśli chodzi o pole to korzystamy z tych samych trójkatów podobnych BES (przystający do
BDS) i SEC (przestający do SFC)
a = r + BD
b = r + CF
h = 2r
sin30 = r/d
r = d*sin30 = 6*(1/2) =3
cos30=BE/d
BE = d*cos30 = 6*√3/2 = 3√3
BD = BE
tg30 = CF/SF
tg30 = CF/r
CF = 3*√3/3 = √3
a = 3 + 3√3 =
b = 3 + √3
h=6
P = (3+3√3 + 3 + √3)*6/2 = (6+4√3)*3 = 6(3+2√3)
o ile się nie pomyliłam w rachunkach
sprawdzajcie
13 lut 23:51
Basia:
a wynik powinien mieć formę 18 + 12√3
14 lut 00:40