Zwijając prostokątną kartkę papieru o wymiarach 24cm x 12 cm raz wzdłuż, a innym razem wszerz, otrzy
katryn: Zwijając prostokątną kartkę papieru o wymiarach 24cm x 12 cm raz wzdłuż, a innym razem
wszerz, otrzymamy powierzchnie boczne walca. Oblicz w każdym wypadku,jaki promień będą
miały podstawy tych walców.
Czy na kartce o wymiarach 20cm x 14cm zmieści się siatka walca, którego powierzchnia
boczna jest prostokątem o polu równym 108cm kwadratowych, a jego dłuższy bok jest 3 razy
dłuższy od krótszego boku?
Bardzo proszę o pomoc.
13 lut 22:05
Eta:
1/ jeżeli 24cm uznamy za długość
to obwód podstawy tego walca jest; 2πr= 24
to r =24/2π czyli r =12/π
jeżeli szerokość to 12 cm to obwód podstawy walca 2πr=12
to r = 12/2π r=6/π
13 lut 22:17
Basia:
Zadanie 1.
bok kartki staje się obwodem podstawy walca czyli długością okręgu
10. 2πr = 24 r = 24 / (2π) = 12/π
20. 2πr = 12 r = 12 / (2π) = 6/π
Zadanie 2.
a,b - boki prostokata
a=h, b = 2πr
2πrh = 108
r = 108 / (2πh) = 54 / (πh)
10. h = 3*2πr
h = 6π*54 / (πh)
h = 324 / h
h2 = 324
h = 18
r = 54 / (18π) = 3/π ≈ 1
zmieści się
20. 2πr = 3h
h = 2πr/3
h = 2π*54 / (3πh)
h = 2*18 / h
h2 = 36
h =6
r = 54 / (6π) = 9/π ≈ 3
też się zmieści
a żeby zobaczyć dlaczego się zmieści musisz to sobie rozrysować;
pamiętaj, że siatka walca to prostokąt o bokach 2πr i h i dwa koła o promieniu r
13 lut 22:25
Eta:
trzeba policzyć pola obydwu podstaw , które sa kołami,
i dodać pole pow, bocznej.
Jeżeli suma tych pól będzie mniejsza od pola powierzchni tej kartki.
to dasz odp; że sie zmiesci, a jeżeli bedzie
większa od pola kartki .... to się ta siatka nie zmieści>
pole kartki policzysz sama bo to pole prostokata 20 cm x 14 cm
pole boczne walca znasz wynosi 108 cm2
więc trzeba obliczyć promień koła:
podobnie jak w zad. poprzednim,
3a --- dłuższy bok a -- krótszy
czyli 3a*a= 108 to 3a2 = 108 to a2 = 36 to a= 6cm
teraz wiemy że rozwinięcie powierzchni bocznej jest
prostokatem o wymiarach 6 cm x 18 cm
to obwód tego koła 2πr = 18cm to r= 18/ 2π
czyli r= 9/π
to 2* πr2 ( bo dwie podstawy
= 2* π * 81/π2 = 162 / π ≈ 162 / 3,14 ≈51,6 cm2
dodajac teraz pola mamy 108 + 51,6 = 159, 6 cm2
policz pole pow. kartki i juz dasz odp,
obwód koła
13 lut 22:33
katryn: dziękuję
13 lut 23:19