kasiek: Będzie dużo pisania i kombinowania

Musi być oczywiście rysunek, bo łatwiej. Ja zaczęłam
od wyznaczenia prostej, która przechodzi przez punkt R i P.
P=(4;-3,5) R(1;2,5)
y=ax+b
-3,5 = 4a +b
2,5 = a + b
Rozwiązałam układ równań i wyszło mi a = -2 i b = 4,5 czyli y = -2x + 4,5
Prosta, która przechodzi przez punkt Q, B i C jest równoległa do y = -2x + 4,5
Mogę teraz ułożyć jej równanie y = -2x + b (są równoległe więc a
1 = a
2)
Q = (5,5;1)
y = -2x + b
1 = -2 * 5,5 + b
1 = -11 + b
12 = b
y = -2x + 12
Wyznaczę teraz środek odcinka RP czyli mój punkt Z.
Z = (x
r + x
p / 2 ; y
r + y
p/2)
Z = [(1+4) /2 : ( -3,5+ 2,5) / 2]
Z = (2,5 ; -0,5)
Następnie znajdę równanie prostej przechodzącej przez punkt Q i Z
czyli -0,5 = 2,5a + b
1 = 5,5a + b
Wychodzi a = 0,5 b = -1,75
czyli y=0,5x - 1,75
Ta prosta jest równoległa do prostej przechodzącej przez P , A i B
Możemy na takiej samej zasadzie jak poprzednio znaleźć równanie tej prostej przechodzącej
przez P, A i B
y = 0,5x - 5,5
Teraz musimy znaleźć punkt w którym przecina sie proste y = -2x + 12 i y = 0,5x - 5,5. To
będzie nasz punkt B. A więc:
B = (7, -2)
Punkt Q to środek odcinka BC
Q = (5,5 ; 1)
C = (x
c;y
c)
5,5 = (7 + x
c) / 2
1 = (-2 + y
c) / 2
C = (4 ; 4)
Punkt P jest środkiem odcinka AB. Robimy to tak samo jak z punktem C. Wychodzi nam, ze
Punkt A = (1; -5)
Został nam jeszcze punkt D. R jest oczywiście środkiem DC. Znamy C więc postępujemy jak
wcześniej.
Punkt D = (-2, 1)