obliczyć wyrazy ciągu geometrycznego
Asia: Bardzo prosze o pomoc, bo takie dziwne wyniki mi wychodzą i nie wiem czy to zadanie
dobrze rozwiązałam

. A treśc jest następująca: Dla jakiej wartości x ciąg liczbowy
5x-1, 1/2x-3, x-6 jest ciągiem geometrycznym? oblicz sumę liczb dla wyzanczonej wartości
x.
13 lut 21:38
sarna:
skorzystaj z def . ciągu a, b, c --- tworzą ciąg geom. to b2 = a*c
i rozwiąż równanie:
1/(2x-3)2= (5x -1)( x-6) dla x ≠ 3/2
13 lut 21:43
Eta:
Napisz jeszcze czy tam jest 1/(2x -3) czy 1 /2x - 3
bo to ważne!
13 lut 22:03
Asia: okej no i x wyszedł mi 6 i wtedy taki bedzie ciąg: 29,0,0 a drugi x=-2/19 i tutaj
taki ciąg -29/19, -116/38, -116/19 dobrze to jest

13 lut 22:10
Asia: no tam jest 1/2x - 3
13 lut 22:11
Asia: i liczyłam jako 1/2x - 3
13 lut 22:11