trójkąty
natasza: Zad1. Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długość 7 i 24. Oblicz długość
promienia tego okręgu stycznego do dłuższej przyprostokątnej, do której należy
wierzchołek kąta ostrego trójkąta i którego środek należy do przeciwprostokątnej.
Zad2. Osiedlowy plac dla dzieci o powierzchni 11 arów ma kształt rombu. Ścieżka biegnąca
wzdłuż jednej przekątnej ma 44 m długości. Oblicz, ile metrów ma ścieżka biegnąca wzdłuż
drugiej przekątnej.
13 lut 21:33
Basia:
A, B, C - wierzchołki trójkąta
a = 7
b=24
c
2 = 49+ 476 = 625
c = 25
S - środek okręgu
SD - promień do punktu styczności z dłuższą przyprostokatną
trójkąty ABC i DBS są podobne stąd
SD/AC = BS/BC
r/7 = (BC - r) /BC = (c-r)/c
r/7 = (25 - r) / 25
25r = 7(25 - r)
25r = 175 - 7r
32r =175
r = 175/32
o ile nie pomyliłam się w rachunkach sprawdź




!
13 lut 22:01
Basia:
Zadanie 2
dane: P = 11 arów d1= 44m
zamień ary na m2 i skorzystaj z wzoru na pole rombu:
P = (d1*d2)/2
gdzie d1, d2 - przekatne rombu
wyliczysz z tego d2
13 lut 22:03