oblicz całkę
qlimax: x4+5x3+6x2+5x+13
1. ∫ --------------------------------
x2+5x+6
2. 5x+3
∫ ---------------
x2+2x-3
3.
2x+3
∫ ---------------
x2+4x+5
13 lut 21:17
Basia:
Zadanie 1.
dzielimy licznik przez mianownik; wynik x2 i reszta 5x+13
czyli:
5x+13
I = ∫x2 dx + ∫ -------------- dx
x2+5x+6
∫x2 dx = x3/3
druga:
x2+5x+6 =0
Δ=25-4*1*6 = 25-24 =1
√Δ = 1
x1 = (-5-1)/2 = -3
x2 = (-5+1)/2 = -2
x2+5x+6 = (x+2)(x+3)
5x+13
I2 = ∫ ---------------- dx
(x+2)(x+3)
5x+13 A B
-------------- = ------------- + ------------- =
(x+2)(x+3) x+2 x+3
A(x+3) + B(x+2) (A+B)x +(3A+2B)
---------------------- = -------------------------
(x+2)(x+3) (x+2)(x+3)
stąd:
A+B = 5 /*(-2)
3A+2B=13
-2A - 2B = -10
3A + 2B =13
---------------------
A =3
B =2
czyli:
3 2
I2 = ∫ --------- dx + ∫ --------- dx = 3ln|x+2| + 2ln|x+3|
x+2 x+3
czyli:
I = x3/3 + 3ln|x+2| + 2ln|x+3| +C
13 lut 22:53
Basia:
Zadanie 2:
x2+2x-3 =0
Δ= 4 - 4*1*(-3) = 4+12 = 16
√Δ = 4
x1 = (-2-4)/2 = -3
x2 = (-2+4)/2 =1
x2+2x-3 = (x-1)(x+3)
5x +3
czyli: I = ∫ -------------- dx
(x-1)(x+3)
5x+3 A B A(x+3) + B(x-1)
------------- = ------ + ------ = ---------------------- =
(x-1)(x+3) x-1 x+3 (x-1)(x+3)
(A+B)x + (3A-B)pochodną mianownika jest 2x+5
przekształcamy licznik
5x + 13 = (5/2)*(2x + 13*2/5) = (5/2)*(2x + 26/5) = (5/2)*(2x + 5 + 1/5) =
(5/2)*(2x+5) + 1/2
stąd: 2x+5
I2 = (5/2)*∫ -------------- dx + (
x2+5x+6
----------------------
(x-1)(x+3)
stąd:
A+B =5
3A-B =3
---------------
4A = 8
A=2
B=3
2 3
I = ∫ ------ dx + ∫ ------ dx = 2ln|x-1| + 3ln|x+3| +C
x-1 x+3
a w trzecim nie ma przypadkiem błędu ?
to jest do pocałkowania, ale bardzo zaawansowanymi metodami
13 lut 23:01
Basia:
wg mnie w tym 3. powinno być w mianowniku x2 + 4x -5 bo zapewne chodzi o całkowanie
tzw.funkcji wymiernych
dla x2+4x+5 nie można jej zastosować bo Δ = 16-20 = -4
czyli x2+4x+5 nie da się rozłożyć na czynniki
13 lut 23:04
Bogdan:
Dobry wieczór.
Spróbuję rozwiązać trzecią całkę.
2x + 3
∫--------------- dx = E
x2 + 4x + 5
x2 + 4x + 5 = (x + 2)2 + 1
x + 2 = t, dx = dt, x = t - 2, 2x + 3 = 2(t - 2) + 3 = 2t - 1
2t - 1 2t dt
E = ∫ ----------- dx = ∫ ----------- dt - ∫ -------- = ln|t2 + 1| - arc tgt + C =
t2 + 1 t2 + 1 t2 + 1
= ln|x2 + 4x + 5| - arc tg (x + 2) + C.
13 lut 23:33
qlimax: Nie Basiu, nie ma błędu w 3...
Dziękuje Wam obojgu za odpowiedzi
13 lut 23:55
Basia:
no to niestety trzeba się pomęczyć tak jak Bogdan pokazał; dobranoc
13 lut 23:58
monika1209: Oblicz całke
∫x(x−1)(x−2)dx
8 cze 15:03
monika1209: ∫(x2−x+1)2dx
8 cze 15:10
izoom: ∫dx/(x2+5)
9 wrz 14:00
Basia:
monika1209 wymnożyć / podnieść do kwadratu i całkować wyraz po wyrazie
izoom podstawienie t = x
√5, potem 5 wyłączyć przed nawias i "wyrzucić" przed całkę
| | 1 | | 1 | |
zostanie |
| ∫ |
| dt |
| | 5√5 | | t2+1 | |
9 wrz 14:26
me: ∫6x−1/x2+4x+5
21 maj 20:38