oblicz
qlimax: oblicz:
x4+x2+2x+1
∫ --------------------
x2+1
13 lut 21:09
Basia:
podziel licznik przez mianownik
wynik: x2 i reszta 2x+1 czyli
x4+x2+2x+1 2x +1 2x 1
-------------------- = x2 + -------------- = x2 + --------- + -----------
x2+1 x2+1 x2+1 x2+1
stąd Twoja całka =
2x 1
∫x2dx + ∫ --------- dx + ∫ --------- dx
x2+1 x2+1
te całki już potrafisz obliczyć ?
13 lut 21:47
qlimax: ciężko
13 lut 22:06
qlimax: ale dzięki za tyle
13 lut 22:06
Basia:
∫x2 dx = x3/3
druga przez podstawienie:
t=x2
dt = 2xdx
czyli I2 = ∫dt/(t+1) = ln|t+1| = ln(x2+1)
trzecia:
1 / (1+x2) jest pochodną arctgx czyli
I3 = arctgx
ostatecznie:
I = x3/3 + ln(x2+1) + arctgx + C
13 lut 22:10
qlimax: oo dzięki
13 lut 22:23