czworokąty
kinga67: Przekątna BD czworokąta ABCD tworzy z bokiem CD kąt o mierze 25 stopni, a przekątna AC
zawiera się w dwusiecznej kąta DAB. Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg, a środek tego
okręgu należy do boku AB. Oblicz miary kątów czworokąta ABCD.
13 lut 20:12
sarna:
Czworokat wypukły mozna wpisac w okrąg wtedy i tylko wtedy,
gdy sumy kątów przeciwległych są równe 180o
czyli < ABC + <ADC = 180o i <DCB + <BAD = 180o
< ACB = 90o bo jest kątem wpisanym opartym na średnicy okręgu
<ADB = 90o podobnie
więc <ADC = 90o +25o = 115o -- to jest jeden z kątów czworokąta
<CBA = 180o - <ADB więc
<CBA=180o - 115o = 65o (bo to katy przeciwległe czworokąta
Teraz <CAB= 25o bo to trzeci z kątów w ΔABC
To <DAB = 50o bo dwusieczna <CAB dzieli kąt na połowy
teraz zostało obliczyć miarę kąta <BCD
jest on kątem przeciwległym do <DAB
czyli <BCD= 180o - 50o = 130o
mamy juz obliczone miary wszystkich katów tego czworokąta
Odp:< ADC= 115o <CBA= 65o <DAB= 50o <BCD= 130o
13 lut 21:17