planimetria
amelia: Zad1.Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 3 i 5. Przekątne rapezu zawierają się
w dwusiecznych jego kątów ostrych. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym
trapezie.
zad2. W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 80, a ramię ma dlugość 41. D
jest punktem przecięcia wysokości CK z dwusieczną kąta ABC. Oblicz odległość punktu D od
ramienia trójkąta ABC.
proszę o pomoc
13 lut 20:01
Basia:
Zadanie 1.
oznacz trapez przez ABCD
oznacz połowę kąta ostrego przez α
mamy wówczas:
kąt DAC = 2α
kąt ABD = α
kąt ADB = 180 - 3α
okrąg opisany na trapezie ABCD jest też opisany na trójkącie ABD czyli
R = 5 / [2sin(180-3α)] = 5 / (2sin3α)
kąt BAD + kąt ADC = 180
2α+ (180-3α) + kąt BDC = 180
-α + 180 +kąt BDC =180
kąt BDC = α
kąt CBD = α
kąt BCD = 180-2α
okrąg opisany na trapezie jest też opisany na trójkącie BCD czyli
R = 3 / (2sinα)
stąd:
3 / (2sinα) = 5 / (2sin3α) /*2
3 / sinα = 5 / sin3α
3sin3α = 5sinα
sin3α = sin(α+2α) = sinαcos2α + sin2αcosα =
sinα(1-2sin2α) + 2sinαcos2α =
sinα - 2 sin3α + 2sinα(1-sin2α) =
sinα - 2sin3α + 2sinα - 2sin3α =
3sinα - 4sin3α
czyli
3(3sinα - 4sin3α) = 5sinα
-12sin3α + 9sin α - 5sinα =0
-12sin3α + 4sin α = 0
4sinα(-3sin2α + 1) =0
sinα ≠ 0 bo α jest kątem ostrym
-3sin2α + 1 = 0 /*(-1)
3sin2α - 1 =0
sin2α = 1/3
czyli sinα = √1/3 = 1/√3 bo sinα jako sinus kąta ostrego musi być dodatni
i stąd:
R = 5 / (2/√3) = 5√3 / 2
o ile nie pomyliłam się w rachunkach
posprawdzaj
13 lut 21:23
Basia:
Zadanie 2
w trójkącie równoramiennym wysokość CK jest równocześnie dwusieczną kąta ACB
czyli punkt D jest punktem przecięcia dwusiecznych czyli środkiem okręgu wpisanego w ten
trójkąt i jego odległość od ramienia jest równa promieniowi tego okręgu
stąd:
r = 2P / L
gdzie P - pole ABC; L - obwód ABC
L= 80+41+41= 162
z trójkata AKC i tw.Pitagorasa mamy
AK2 + CK2 = AC2
402 + CK2 = 412
CK2 = 1681 - 1600
CK2 = 81
CK=9
P = (1/2)*AB*CK = (1/2)*80*9 = 40*9 = 360
r = 720 / 162 = 360 / 81 = 40 / 9
13 lut 21:32
amelia: bardzo dziękuję za pomoc
13 lut 21:34