mamusia: prosze o pomoc
1)Stu dwudziestu uczniów klas czwartych, ma wybrać spośród siebie poczet sztandarowy
złożony z jednego chłopca i dwóch dziewcząt. Oblicz na ile sposobów będzie można wybrać
ten poczet jeżeli wśród czteroklasowym jest równa liczba dziewcząt i chlopcow
2) pewna dama ma 4 rożne kapelusze 6 rożnych kolorowych sukienek i 10 rożnych par
atlasowych pantofelków. na ile sposobów ta dama może sie wystroić zakładać sukienkę
pantofelki i kapelusz
28 mar 19:06
Agatusia: zad 1
60 chlopcow i 60 dziewczynek
mamy wybrach jednego chlopca i dwie dziewczynki
C 1 z 60 * C 2 z 60 = 106200
zad2
C 1 z 4 * C 1 z 6 * C 1 z 10 = 4 * 6*10 = 240
28 mar 19:31
mamisua: dzieki
28 mar 21:11