funkcje:)
Zuzita: Zbiór <0; +∞) \ {2} jest dziedziną funkcji:
A. y=1/√x+1/x-2
B. y=1/x-2+√x
C. y=√x2/x-2
D. y=|1/x-2|
/ - kreska ułamkowa.
13 lut 15:34
Zuzita: pomoże ktoś?
13 lut 16:37
jerry:
B.
czy masz jakieś pytania
13 lut 16:47
Zuzita: A dlaczego B?
13 lut 20:19
sarna:
Dlatego ,że dziedziną w B) jest x€<0,∞) \ {2}
bo; y= 1/(x-2) +√x to x-2≠0 i x≥0
to x≠ 2 i x≥0 cz. wspólna to x€ <0,∞) \{2}
13 lut 20:49
Basia:
bo mianownik x-2≠0 czyli x≠2
i wyrażenie podpierwiastkowe x≥0
czyli x∈<0;+∞)\{2}
w A x+1>0 bo jest pod pierwiastkiem i w mianowniku czyli x>-1
i x-2≠0 czyli x≠2
czyli x∈(-1;+∞)\{2} a to nie to
w C x-2>0 bo x2≥0 a wyrażenie podpierwiastkowe musi być nieujemne czyli x-2≥0
ale x-2 jest w mianowniku czyli x-2≠0 stąd x-2>0 czyli x>2
czyli x∈(2;+∞) a to też nie to
w D x-2≠0 czyli x≠2 czyli x∈R\{2} i to też nie to
13 lut 20:52
sarna:
Witam Basia!
Tak dawno Cię tu nie było( zamartwiałam się już bardzo

Napisz( jeżeli można) jak zdrowie ? ( Twoje i najbliższych)
Wszystko dobrze?
Pozdrawiam! Eta.
13 lut 21:21
Zuzita: Dziękuje

13 lut 21:21