proszę o pomoc
miki: Samolot przebył pewną trasę w trzech etapach. W PIERWSZYM ETAPIE PRZEBYŁ 36% całej drogi,
drugi etap stanowi ¾ pierwszego, a trzeci wynosił 925 km. Jaka drogę przebył samolot?
13 lut 14:20
Magda: Dane:
Cala trasa- x
I etap; 36%x
II etap: 3/4* 36%x
III etap: 925 km
36%x +3/4*36%X + 925=x
36/100x +3/4* 36/100x + 925=x
36/100+27/100x+925=x
63/100x-x=-925
100/100x-63/100x+-925
-37/100x=-926[:37/100
x=925*100/37
x=2500
I etap=36/100*2500=900
II etap=3/4*900=675
IIIetap=925
cala trasa to - 900+675+925=2500
CHYBA TAK
13 lut 14:38
Beata17: a x nie powinien być tak:
-37x=-925/:(-37)
x=25

?
13 lut 15:44
Beata17: a nie sory dobrze jest
13 lut 15:47