dlugosc podjazdu
Magda: Przed wejściem do przychodni lekarskiej znajdują się schody majace 8 stopni po 15 cm
wysokosci kazdy. Dla osob poruszajacych sie na wozkach postanowiono zbudowac podjazd o
nachyleniu 30 stopni. obicz dlugosc podjazdu
13 lut 12:56
Kasia:
240 cm = 2,4 m
13 lut 13:02
Tolek: Mamy trojkat prostokatny
o boku
8x15cm= 120cm=1,2m (przyprostokatna) oznaczmy ja jako a
I α=30%
Musimy obliczyc dlugosc podjazdu czyli przeciwprostokatna. Oznaczmy ja jako C
sin α= a/c
sin30%= 1,2m/c (sin30% to 0,5)
1/2= 1,2m/c
c=2,4m
Odp. Dlugosc podjazdu wynosi 240cm=2,4m
13 lut 14:08