czy wystarczy taśmy?
Agatka: trzy puszki chcemy obkleić taśmą w sposób pokazany na rysunku (trzy puszki ułożone są w
trójkąt, jedna na górze i dwie na dole, są obklejone taśma do okoła). Średnica każdej
puszki jest równa 8cm. Czy wystarczy do tego taśma długości 50cm.? odpowiedź uzasadnij.
ja to zadanie już zrobiłam, ale nie wiem czy dobrze, wiec prosiłabym, kogoś zeby je
zrobił a ja sie porównam czy dobrze zrobiłam
13 lut 11:55
b.: to może napisz swoje rozwiązanie, a my sprawdzimy, czy dobrze
13 lut 12:30
Agatka: no ja zrobiłam tak
2*8= 16
16*3= 48
odp. tak
dobrze?
13 lut 13:37
bolek:
Nie.
Rachunek jest następujący: 3*8 + 3*(1/3) * π * 8 ≈ 24 + 25,133 = 29,133 < 50.
Starczy tej tasmy.
3*(1/3) * π * 8 bo są 3 łuki o kącie środkowym 120o,
π = 3,14159
13 lut 15:22
Agatka: jesteś pewien że to dobrze?
13 lut 15:28
bolek:
Tak, jestem pewien.
Masz 3 okręgi owinięte taśmą, a więc masz 3 odcinki o długości średnicy = 8
i 3 łuki o długości (120o/360o) * π * 8.
Narysuj te 3 okręgi i połącz ich środki, powstaje trójkąt równoboczny, przesuń
te 3 odcinki (boki trójkąta) na brzeg, zobaczysz 3 odcinki o długości
średnicy i 3 łuki, które razem wzięte (odcinki i łuki) tworzą "taśmę" owiniętą
wokół okręgów.
13 lut 16:03