PRAWDOPODOBIEńSTWO
mark: Jakie mamy szanse w totolotku, że trafimy szóstkę?Oszacuj wynik
13 lut 11:43
Kinia :): zrobię to tylko podaj mi ile liczb z pośród ilu losujemy
13 lut 11:46
mark: Z 49 TRAFIAMY 6
13 lut 11:50
Tolek: 6
C
49
49! 49! 44*45*46*47*48*49
----- = ------- = --------------------------
= 5,5*0,5*46*47*48*49= 13983816
6!*(49-6)! 6!*43! 1*2*3*4*5*6
P= 1 / 13983816
13 lut 12:11
Tolek: ehhh rozwalilo mi sie wszystko po dodaniu :S
6
C
49
49! 49! 44*45*46*47*48*49
----- = ------- =
--------------------------
6!*(49-6)! 6!*43! 1*2*3*4*5*6
= 5,5*0,5*46*47*48*49= 13983816
P= 1 / 13983816
13 lut 12:11
Kinia :): mamy 6 liczb wygrywających, czyli 49-6=43 i tyle mamy przegrywających
Ω=49
teraz moc omegi
= 49
Ω= 6 to w nawiasie i liczymy symbolem newtona i wychodzi nam moc
=
Ω = 1398316
teraz liczymy moc zbioru A
= 6 43
A= 6 + 6 te dwa wyrazy tez w nawiasie i lizymy wymbolem newtona każde z nichi
wychodzi
=
A= 1+6096454= 6096455
teraz prawdopodobieństwo
=
A 6 096 455
P(A)=--------- = --------------------
= 13 983 816
Ω
i dalej moze cos się skraca, ale to już sam dasz rade sobie obliczyc
13 lut 12:12
Tolek: Mylisz sie Kinia.
Jest tylko 1 mozliwa kombinacja wygrania 6 w totku
A az 13983816 innych mozliwosci
13 lut 12:13
Tolek: Z twoich wyliczen wychodzi ze szansa na trafienie 6 w totku to okolo 50%

Chcialbym
zeby tak bylo
13 lut 12:15
Eta:
Oczywiście , że Tolek ma rację!
mocΩ= C496 = 13 983 816 mocA = C66=1
P(A) = 1/ 13 983 816
13 lut 12:21
mark: jak mozna to skrucić żeby nie liczyć wszystkich silni 49*48*47.............
13 lut 12:35
Eta:
Skr
ó cić

tak;
49! 43! *44*45*46*47*48*49
C
496 = ----------- = -------------------------------
6! * 43! 43! * 1*2*3*4*5*6
teraz poskracaj , już proste , no i wymnóż to co zostanie w liczniku
13 lut 12:48
mark: wiecie co głowa mi już od tych wyliczeń pęka mam tych zadań 20 wszystko mi się myli
rzuty monetami kostkami trafieniami ustawieniami w kolejce ja już pasuję dzięki za pomoc
13 lut 12:52
Eta: Za szybko się nie poddawaj!

zadania nie są aż takie skomplikowane
13 lut 12:54
mark: ja liczę i mi wychodzą jakieś bzdury zobacz mam takie jeszcze zadania
zada 2
rzucamy dwa razy kostką do gry.
a) ile jest możliwości wyrzucenia sumy oczek równej 7?
b) ile jest możliwości wyrzucenia sumy oczek mniejszej niż 7?
zada 3
Kuba zapomniał czterocyfrowy szyfr zamka.Pamietał jedynie, ze żadna z cyfr nie jest zerem
ani dziewiątką.
ile maksymalnie układów musiałby sprawdzić?
Eta dzięki za pomoc
13 lut 13:01
Eta:
Witam! ( przez chwilę mnie nie było)
więc:
zad 2/ dwukrotny rzut kostką czyli
masz zbiór par: { (1,1) (1, 2).......... (1,6)
(2,1) (2,2) ........ ( 2,6)
itd ostatnia para to ( 6,6)
jest ich wszystkich razem 36 par.
a) masz wybrać te pary , gdzie suma oczek = 7
czyli; ( 1,6) , ( 2,5) (3,4) (4,3) (5,2) (6,1)
widzisz już ile ich jest?
b) już chyba wiesz ile ich będzie?
bo to pozostałe z wszystkich 36 -ciu odrzucając te,
gdzie suma oczek większ lub równa 7
czyli wypiszmy te pary ; ( 1,6) (2,5) (2,6) ( 3,4) (3,5) (3,6)... itd
już widzisz ? ,że par zaczynajacych się jedynką jest?
tylko jedna , dwójką dwie , trójką 3 ,to czwórką ? 4 ...itd
czyli razem: 1 +2 +3 +4 +5 +6 = 21
czyli 36 - 21 = 15
odp do b) takich możliwości jest 15 -cie
zad2/ skoro cyfry 0 i 9 nie występują, to Kuba ma do dyspozycji
tylko 8 -em cyfr z 10 -ciu ( tak ?)
cyfry w tym szyfrze mogą sie powtarzać!
czyli ilość kodów jest taka, jak ilość 4-ro elem.warjacji z powtórzeniami
zb. 8-io elem.
czyli ilość liczymy ze wzoru Wnk = nk
gdzie n = 8 k= 4
odp: 84 = 64*64 =4096
13 lut 13:24