prawdopodobieństwo
mark: W szufladzie jest 7 kredek, z których 3 nie są zatemperowane.
Wyciągamy3, w tym 2 zaostrzone.Na ile sposobów możemy to zrobić
13 lut 10:37
Kasia: mamy 7 kredek, 3 nie zatemperowane, wiec 7-3=4 czyli 4 zatemperowane
A- kredki zatemperowane
=
A = 4
B-kredki nie zatemperowane
=
B=3
losujemy trzy kredki w tym dwie zatemperowane, czyli
= = =
A*A*B
4*4*3= 48
odp. mozemy dokonać takiego losowania na 48 sposobów.
13 lut 11:21
kredka:
Niestety, ale nie tak

ilość możliwości to; C
31*C
42 = 3* (3*4)/2 = 18
Bo nawet wszystkichmożliwości jest mniej niż 48
bo 3 z 7- iu to C
73 = 35 ( więc jak może tych o których mówimy
być aż 48 ?
13 lut 12:40