....
Kasiula: oblicz sume wszystkich liczb dwucyfrowych ktore;
a) przy dzieleniu przez 5 daja reszte 2
b) sa nie podzielne przez 2
c) sa podzielne przez 4 lub sa podzielne przez 6
14 mar 23:28
morfepl:
a) a
n=5n+2 n≥2
a
n<100
5n+2<100
5n<98
n<9,8 więc n=9
a
1=7
r=5
resztę robisz w tej samej konwencji
14 mar 23:43
Eta:
a) 12, 17, 22,......... , 97 −−−− tworza ciag arytm, a−1= 12, r= 5
| | 12+97 | |
S18= |
| *18 =......... dokończ
|
| | 2 | |
pozostałe podobnie, spróbuj sama
14 mar 23:43
morfepl: tak coś naknociłem... znowu
14 mar 23:48
Eta:
14 mar 23:48