gf
ukasz: Podczas gry w kręgle zawodnik otrzymuje po jednym punkcie za każdy strącony kręgiel. Zawodnik
| | 3 | |
otrzymuje co najmniej 8 pkt z prawdopodobieństwem c[ |
| , a co najwyżej 8 pkt z |
| | 5 | |
prawdopodobieństwem 0,7. Oblicz prawdopodobieństwo, że zawodnik otrzyma dokładnie 8 pkt.
n(Ω) = 1*2*3*4*5*6*7*8*9 = 362880
A="zawodnik otrzymuje co najmniej 8 punktów"
B="zawodnik otrzymuje co najwyżej 8 punktów"
n(A)= 1*2*3*4*5*6*7 = 5040
| | 5040 | |
P(A) = |
| − i juz nie wychodzi. |
| | 362880 | |
Dodam, że znalazłem, że w tą grę gra się 9 kręglami.