ga
MARTA: G.Analityczna: Napisz równanie okręgu, do którego należy punkt A= ( −3, 4) współśrodkowego z
okręgiem o równaniu x2 + y2 − 4x −2y −1 = 0. (współśrodkowe − mają ten sam środek)
14 mar 23:16
Eta:
o1 : x2+y2−4x −2y−1=0
to:
S1( 2,1)
S2= S1
r2= |AS2|= (2+3)2+(1−4)2= 34
o2: (x−2)2+(y−1)2= 34
14 mar 23:29
morfepl:
x2−4x+y2−2y−1=0
przekształcamy...
x2−4x+4−4+y2−2y+1−1−1=0
(x−2)2+(y−1)2=6
r=√6 O=(2;1)
liczymy długość promienia okręgu
√(Ax−Ox)2+(Ay−Oy)2=√(−5)2+(3)2=√34 więc równanie wygląda tak:
(x−2)2+(y−1)2=34
14 mar 23:30
MARTA: oo dziękuję bardzo
14 mar 23:31