Planimetria
sss:
![rysunek](rys/24067.png)
Promień okregu jest rowny 4
√2. oblicz dlugosc cieciwy AB.
Zielonym kolorem oznaczylem podany kat alfa = 105stopni
kolorem czerwonym oznaczylem cieciwe AB.
14 mar 22:11
patryk:
![rysunek](rys/24069.png)
∡ACB i ∡ ASB oparte są na tej samej cięciwie, więc kąt ∡ASB jest dwa razy większy od tego
drugiego − twierdzenie o kącie wpisanym i środkowym opartych na tej samej cięciwie.
Korzystając z twierdzenia cosinusów (w trójkącie równoramiennym ASB) obliczasz AB
|AB|
2 = r
2 + r
2 − 2r
2*cos 210
cos 210 można sobie zamienić na ładny kąt ze wzorów redukcyjnych cos (180 + 30)
14 mar 22:32
sss: Wielkie dzieki
14 mar 22:37
Seba: Jeden malutki błąd się wkradł.
Kąt ACB i ASB Muszą być opatre na tym samym łuku a nie cięciwie. A więc Kąt ASB w srodku ma
(wewnątrz figury) ma 150
Czyli
|AB|2 =r2+r2 −2r2*cos150
4 kwi 20:12
Zuza: Może ktoś wytłumaczyć czemu kat ASB wynosi 150?
2 kwi 18:27
Mila:
![rysunek](rys/131206.png)
α=360−210=150
r=4
√2
W ΔABO:
|AB|
2=(4
√2)
2+(4
√2)
2−2*4
√2*4
√2*cos(150
o)
|AB|
2=64−64 (−cos30
o)
| √3 | |
|AB|2=64+64* |
| =16*(4+2√3)=16*(1+√3)2 |
| 2 | |
|AB|=4*(1+
√3)
===========
II sposób
z tw. sinusów w ΔABW:
U{|AB|}{sin(105
0)=2R
|AB|=2*4
√2*sin(105
o)
|AB|=4
√3+4=4*(1+
√3)
2 kwi 19:17
Zuza: Dziękuję bardzo już teraz jest jasne
3 kwi 02:32
Mila:
3 kwi 15:12