Zadanko
Axus: W nieskończonym ciągu arytmetycznym dane są a1=1 i r=−3
a)wiedząc że an*an+5=874 oblicz n
b)suma kilkudziesięciu kolejnych początkowych wyrazów ciągu an=−2300. Ile wyrazów wzięto do
sumy?
14 mar 22:08
patryk:
a)
a
n = a
1 + (n−1)r ⇒ a
n = 1 − 3n + 3 = 4 − 3n
a
n+5 = a
1 + (n + 4)r = 1 − 3n − 12 = −11 − 3n
(4 − 3n)(−11 − 3n) = 874
b)
S
n = −2300
| | a1 + an | | 2a1 + (n−1)r | |
Sn = |
| * n = |
| * n |
| | 2 | | 2 | |
| 2a1 + (n−1)r | |
| * n = −2300 |
| 2 | |
[ 2a
1 + (n−1)r ] n = −4600
( 2 − 3n + 3) n = −4600
( 5 − 3n) n = −4600
−3n
2 + 5n + 4600 = 0
Powodzenia dalej.
14 mar 22:20
Doni: A mógłbyś proszę rozpisać to równanie w a ? , nie zgadza mi się
15 mar 18:59
Janek191:
( 3 n − 4)*( 11 + 3n) = 874
9 n
2 + 33 n −12 n − 44 = 874
9 n
2 + 21 n − 918 = 0
Δ = 441 − 4*9*( − 918) = 441 + 33 048 = 33 489
√Δ = 183
====================
16 mar 10:04