matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanko
Axus:
W nieskończonym ciągu arytmetycznym dane są a
1
=1 i r=−3 a)wiedząc że a
n
*a
n
+
5
=874 oblicz n b)suma kilkudziesięciu kolejnych początkowych wyrazów ciągu a
n
=−2300. Ile wyrazów wzięto do sumy?
14 mar 22:08