losowanie kul
lolly: z pojemnika, w którym znajduje się 5 kul białych oraz 4 czarne losujemy trzy kule bez
zwracania.oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) dwóch kul białych
c) co najmniej jednej kuli białej
jak robi się to zadanie? podobno jakieś drzewko trzeba narysować, ale nie wiem jak : )
proszę o pomoc
14 mar 22:01
<...>: 9 kul −−−> 5 białych i 4 czarne (losujemy 3 kule)
C3 9 = 9! / (9−3)!*3! = 9! / 6!*3! = 6!*7*8*9 / 6!*3! = 7*8*3 = 156
14 mar 22:34
<...>: 3 − wylosowane 3 kule
9− suma wszystkich kul
156− suma kombinatoryki
a)
=
A = 2 (kule białe) P(A) = 2/156
14 mar 22:46
lolly: mi wyszło zupełnie inaczej...
14 mar 23:13
lolly: że Ω = 84, ale może się mylę.. no bo 9!/3!(9−3)! = 6! * 7 * 8 * 9/ 3! * 6! = 504 / 6 = 84
14 mar 23:15
14 mar 23:23