(x^3 - 5) ^2 - 36 = 0
LuKaS: (x3 − 5) 2 − 36 = 0
14 mar 21:18
tysia : (x3−5)−62=0
i teraz ze wzoru a2−b2−(a−b)(a+b)
czyli mamy:
(x3−5−6)(x3−5+6)=0
(x3−11)(x3+1)=0
14 mar 21:23
tysia : tam oczywiscie w pierwszej linijce (x3−5)−62=0
14 mar 21:23
juss: i co dalej
13 mar 16:08
staryRafiki: i z tej postaci iloczynowej, którą Tysia Ci dobrze rozwiązała wynikają miejsca zerowe, czyli
takie, dla
których wielomian się zeruje=>równanie jest prawdziwe.
Kiedy iloczyn jest równy zeru? W tym wypadku, kiedy jeden LUB drugi nawias ma wartość zerową.
13 mar 16:21
juss: a należy użyć wzoru, aby to wyliczyć ?
13 mar 18:05
juss: OKI JUŻ MAM DZIĘKUJE ZA RADĘ

wyszło mi 1+
√5/2 i 1+
√−5/2
13 mar 18:57
juss: sorrki, wpisałam wynik innego zadania z rozpędu, tu wyszło inaczej ..
13 mar 19:13
ICSP: w tamtym też masz źle

w tym x =
3√11 oraz x =
3√−1
13 mar 19:15