matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Magda:
Obrazem punktu K=(2,4) w jednokładności o środku O i skali s=−5 jest punkt L=(9,1).Wyznacz współrzędne punktu O POMOCY
14 mar 21:06
Eta:
O(x,y) → →
OL= −5*OK
→ → → OK= [ 9−x, 1−y] , OK= [2−x, 4−y] , −5*OK= [ −10+5x, −20 +5y] i porównujemy współrzędne 9 − x = −10+5x i 1 −y= −20 +5y 6x= 19 i 6y= 21
19
7
x=
i y=
6
2
19
7
O(
,
)
6
2
15 mar 00:31
Eta:
Poprawiam chochlika →
OL
= [9 −x, 1 −y]
15 mar 00:56