...
pysia: Ze zbioru{0,1,...,9} losujemy ze zwracaniem 4 liczby i zapisujemy je w kolejności wylosowania
otrzymując liczbę czterocyfrową (liczba rozpoczynająca się na 0 nie jest uznawana za
czterocyfrową). Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma cyfry tysięcy i iloczynu pozostałych
jest równa 2?
14 mar 21:06
pysia: odświeżam
14 mar 21:33
pysia: odświeżam
14 mar 21:44
pysia: odświeżam
16 mar 17:44
romanooo: pierwszą liczbę losujesz na 9 sposobów pozostałe na 10 czyli Ω=9*10
3 = 9000
A: masz takie opcje: pierwsza równa się 2 i iloczyn pozostałych równa się 0 lub
pierwsza równa się jeden i iloczyn pozostałych też się równa 1 czyli pozostałe to 1 1 1
A=1*1*1*1+1*1*1*10+1*1*10*10 + 1*1*1*! = 112
chyba tak to powinno być ale nie jestem pewien
16 mar 19:10
pysia: nie mogą być same jedynki bo to jest losowanie be z zwracania
16 mar 19:17
romanooo: przecież napisałaś: losujemy ze zwracaniem.
16 mar 19:22
romanooo: iloczyn pozostałych jest równy jeden ⇔ wszystkie 3 będą równe 1
16 mar 19:23
pysia: sorry mój błąd
16 mar 19:24
pysia: a może byc opcja że pierwsza jest równa 2 a iloczyn pozostałych 0?
16 mar 19:25
romanooo:
16 mar 19:25
romanooo: A: masz takie opcje: pierwsza równa się 2 i iloczyn pozostałych równa się 0 lub pierwsza równa
się jeden i iloczyn pozostałych też się równa 1 czyli pozostałe to 1 1 1 tak napisałem
16 mar 19:26
pysia: ok a możesz mi wytłumaczyć jak to liczysz?
16 mar 19:27
pysia: proszę Cię bardzo nie rozumiem tego
16 mar 19:33
romanooo: kurde, zrobiłem źle.
A:
wszystkie są równe 1 :
pierwszą wybierasz na 1 sposób drugą na 1 sposób trzecią na 1 sposób i czwartą na 1.
=1
+
pierwsza =2 i iloczyn pozostałych = 0
pierwszą wybierasz na 1 sposób, jedną z tych 3 wybierasz na 1 sposób, a pozostałe dwie na 10
sposobów(0 są w nich już zawarte)
=1*1*10*10 = 100
ja tak to rozumiem ale spróbuj może potem jak będą lepsi forumowicze to Ci może inaczej to
zrobią
16 mar 19:36
pysia: dziękuję bardzo
16 mar 19:38
pysia: hmm.. ale zero może być w trzech miejscach to nie będzie tak?
1*1*1*1+1*1*10*10+1*10*1*10+1*10*10*1=1+100+100+100=301
16 mar 19:53