Oblicz
x: | | 1 | |
Liczba 32: |
| *(−210) jest równa: |
| | 32 | |
Proszę powiedzcie mi jedno (robiłem tak):
32 * 32 * (−2
10) = 2
5*2
5*(−2
10) =?
I teraz tak. Najpierw powiedzcie mi czy to dobrym sposobem robiłem.
Następnie wiem, że w tym przypadku spisuje się liczbę jeśli jest ta sama a potęgi się dodaje ze
sobą. Tylko tu nie są takie same bo jest 2,2 i −2. Jeśli jest taki przypadek to wynik będzie
ujemny mam rozumieć, bo − i + daje −. Tak?
14 mar 21:04
Errichto: 1) tak, robiłeś dobrze
2)
−210=(−1)*210
czyli −1*25*25*210
Wynik ujemny
A podstawy są takie same, gdybyś miał (−2)10 to byłyby różne i trzeba by było kombinować (nie
za dużo, ale trzeba by było rozbić na (−1)10*210
14 mar 21:09
Errichto: sry za 210
wszędzie powinno być 210
14 mar 21:10
x: Czyli mam rozumieć, że jak jest np w podstawie 2,2,−2 to wtedy automatycznie będzie −2 bo minus
i plus daje minus? A jak np będzie −2,−2,2 to będzie 2 tak? Bo minus i mus daje plus więc z
tych dwóch dwójek powstanie dodatnia dwójka. Tak?
14 mar 21:17
x: Bo minus i minus ( tam napisałem minus i mus) sorki
14 mar 21:18
x: odswieżam
14 mar 21:39