Prosze o pomoc. ;)
basssik: W sześcianie o wierzchołkach A1, A2,...,A8 ponumerowano losowo krawędzie od 1 do 12, przy
czym uczyniono to w sposób losowy.Czy możliwe jest takie ponumerowanie, by suma numerów
krawędzi wychodzących z każdego wierzchołka była taka sama.
14 mar 21:01
Errichto: Nie
| | 12*13 | |
Suma numerów na krawędziach to |
| =78 |
| | 2 | |
Każda krawędź jest wspólna dla 2 wierzchołków.
Czyli suma sum numerów krawędzi wychodzących z każdego wierzchołka to 78*2=156
Gdyby warunek był spełniony, to z każdego wierzchołka suma byłaby równa 156/8=19.5 co jest
niemożliwe (bo mamy przecież same l. całkowite)
14 mar 21:06
basssik: dzięki.
14 mar 21:13