Proszę o szybka pomoc
Majk: Rozwiąż równanie:
|(x4-4)-(x2+2)|=|x4-4|-|x2+2|
13 lut 09:40
Eta:
x4 - 4= (x2 -2)(x2+2)
I (x2+2) ( x2 - 3) I = I(x2 -2)(x2+2) I - I x2 +2 I
I x2 +2 I * I x2 -3 I = I x2 -2 I * Ix2 +2 I - I x2 +2 I
Ix2 +2I * Ix2 -3 I= I x2 +2 I * ( I x2 -2 I -1 )
ponieważ x2 +2 >0 dla każdego x€R to moduł opuszczamy
czyli (x2 +2) * Ix2 -3 I = (x2 +2) * ( I x2 -2I -1)
dzielimy obydwie strony przez (x2 +2) bo ≠0
czyli:
I x2 - 3 I = I x2 - 2 I - 1 miejsca zerowe pod modułami to:
x= - √3 x = √3 x = - √2 x= √2
zatem równanie trzeba rozwiązać w przedziałach:
1/ x€ (-∞, - √3> U < √3,∞) obydwie wartości pod modułami
są dodatnie czyli równanie ma postać:
x2 -3 = x2 -2 -1 to -3= - 3 to x€R -- równanie tożsamościowe
wybierając cz. wspólną z danym przedziałem otrzymujemy
że, x€ ( -∞, - √3> U <√3,∞)
podobnie rozwiąż w przedziałach:
2/ x€ ( -√3 , √2) U(√2, √3 )
w tym przedziale : pod modułem
I x2 -3I wartość ujemna( więc zmiana znaków
w I x2 -2I wartość dodatnia ( czyli bez zmiany znaków
( oblicz powinno być sprzeczne bo x=0 nie należy do tych przedziałów
teraz 3/ dla x€ ( - √2 , √2 )
obydwie wartości pod modułami ujemne!
czyli :
-x2 +3 = - x2 +2 - 1
3= +1 ----- sprzeczność
Ostateczna odp: Rozwiązaniem równania pierwotnego
są wszystkie x € ( -∞, -√3> U < √3,∞)
PS; może ktoś zna prostszy sposób
można też rozwiązać graficznie .
13 lut 17:21