Zbior wartosci funkcji
x: Zbiorem wartości funkcji kwadratowej f(x)=2x2 + 4x − 16 jest ?
14 mar 20:49
Errichto: (−18,∞)
Jeśli miałeś(aś) pochodne, to mogę wytłumaczyć, inaczej nie umiem.
14 mar 20:53
Bizon: ... można i przez Poznań
14 mar 21:09
x: Bo ja robiłem z delty i wyszło mi (−4, 2) i to jest źle tylko nie wiem dlaczego. Wynik jest
<−18, ∞)
14 mar 21:11
Tragos: policz q
| | −Δ | | −b | |
q = |
| lub f(p), gdzie p = |
| |
| | 4a | | 2a | |
a = 2, a > 0, więc parabola ramionami skierowana do góry, więc ZW
f = <q, +
∞)
14 mar 21:17
Bizon: parabola ... ramionkami do góry
| | −Δ | | −144 | |
współrzędna wierzchołka yw= |
| = |
| =−18
|
| | 4a | | 8 | |
Y: <−18,∞)
14 mar 21:18
x: Ok a powiedzcie mi po czym poznac że akurat mam liczyć to ze wzoru na wierzchołek paraboli a
nie np z delty? Przecież jak jest równanie to też się to robi z delty.
14 mar 21:28
x: Bo właśnie w ten sposób można się machnąć, i się pomylić zaznaczając złą odpowiedz.
14 mar 21:28
x: .
14 mar 21:42