trygonometria
Adzia1990: Proszę o wytłumaczenie mi po kolei co zrobić z tym:
| | 1 − sinx | |
(1 + sinx)( |
| ) = − 13 |
| | cosx | |
Reszta zadania brzmi, że mam wykazać czy to jest liczba dodatnia, czy ujemna w przedziale
x∊(
π2, π).
Jest to poziom rozszerzony.
Errichto: (1+sinx)(1−sinx)=1−sin
2x
Z jedynki trygonometrycznej:
sin
2x+cos
2x=1
czyli
1−sin
2x=cos
2x
| (1+sinx)(1−sinx) | | 1−sin2x | | cos2x | |
| = |
| = |
| =cosx |
| cosx | | cosx | | cosx | |
Jedyne co jeszcze można z tym zrobić to policzyć arc, wychodzi x≈1.91.
| | π | |
A tego, czy jest to l. dodatnia czy ujemna nie rozumiem − skoro w przedziale ( |
| ,π) to |
| | 2 | |
chyba wiadomo, że dodatnia?
Jeśli coś jest dalej niejasne, pisz.