proszę o pomoc
biedronka: 16. W trapezie równoramiennym kąt rozwarty wynosi 120 stopni. Stosunek długości boku
do krótszej podstawy wynosi 2:3.Długosć wynosi 3cm. Oblicz pole i obwód trapezu
17. W szkole zorganizowano 4 dniowy raj rowerowy. Pierwszego dnia przejechano 20%
całej trasy, drugiego dnia 30% pozostałej jeszcze drogi. Trzeciego dnia , przejechano
7/11 tego co dotychczas. Oblicz , ile kilometrów przejechano ostatniego dnia, jeśli
wiadomo, że pierwszego i trzeciego dnia przejechano razem 57,6 km
19 Trzy klasy wyjechały na wycieczkę . Z klasy 1a pojechało 20% uczniów więcej niż z
klasy 1b, a z 1b o 6 uczniów więcej niż 1c. Razem z klasy 1b i 1c pojechał 18 uczniów
więcej niż z 1a. Ilu uczniów z każdej klasy wzięło udział w wycieczce
20. Dany jest trapez prostokątny, którego bok AD=3cm jest prostopadły do podstawy. Bok BC
tworzy z podstawą kąt 60 stopni. Stosunek boku BC do górnej podstawy wynosi 2:3. Oblicz
pole tego trapezu oraz długość krótszej przekątnej.
13 lut 09:08
nm,.mn:
13 lut 10:55
jerry:
16 nie podałaś czego długość wynosi 3 cm
17.
x - długość trasy rajdu
1dzień : 20%* x = 0,2 x zostaje 0,8x
2 dzień : 30% * ( 0,8x)= 0,3 * 0,8x = 0,24x
3 dzień : 7/11* ( 0,2x+0,24x)=7/11*0,44x=7/11* (11*4)/100 * x = 0,28x
1 i 3 dzień : 0,2x +0,28x = 57,6 km
0,48 x = 57,6
x = 57,6/0,48 = 120 km
4 dzień : x - 0,2x - 0,24x - 0,28x = 0,28x
0,28 * 120 = 33,6 km
13 lut 13:26
biedronka: W trapezie równoramiennym kąt rozwarty wynosi 120 stopni. Stosunek długości boku
do krótszej podstawy wynosi 2:3.Długosć wysokości wynosi 3cm. Oblicz pole i obwód
trapezu
13 lut 13:33
jerry:
ok
13 lut 13:42
Eta:
Witam! pomogę Ci w zad1/
jeżeli kat rozwarty trapezu = 120
o to kat ostry = 60
o
Narysuj ten trapez, będzie Ci łatwiej zobaczyć wszystkie zależności.
wysokość trapezu równoramiennego odcina trójkat prostokatny
o wymiarach;
k -- ramie trapezu ( przeciwprostokątna
h --- wysokość trap. ( przyprostokatna przeciwległa kątowi 60
o
x -- druga przyprostokatna gdzie x = (a -b)/2 ( to chyba wiesz?)
ponieważ z treści zad. mamy:
że k/b= 2/3 to k = (2/3)*b
teraz z funkcji tryg. obliczymy "b" bo:
h/k= sin
60
o sin 6)
o =
√3/2
więc; k= 2
√3 ( po podstawieniu .. wyliczysz i tyle otrzymasz )
skoro już mamy długość "k" to obliczamy długość
b= (2/3)*k czyli b= 3
√3
pozostaje obliczyć "a"
poniewaź h/x = tg6)
o tg60
o =
√3
to x= 3/
√3 czyli x=
√3 (po usunięciu niewymierności)
x= (a -b)/2 to 2x = a -b podstawiamy za x=
√3 i b= 3
√3
to ; a = 5
√3 ( oblicz i tyle otrzymasz )
teraz już tylko do wzorów na Ob= a +b + 2*k
i P= ( a+b)/ 2 *h
i masz odp:

dokończ obliczenia to już "pestka"
13 lut 13:51
Eta:
Oczywiście tam ma być sin60
0 ( źle mi się "wystukało"
13 lut 13:53
jerry:
a,b,c, liczba uczniów w poszczególnych klasach
a= b + 20%b = 1,2b
b=c+6
a = 1,2 ( c + 6)
a + 18 = b + c = c + 6 + c = 2c + 6
a = 2c + 6 - 18 = 2c - 12
2c - 12 = 1,2 ( c + 6 ) = 1,2c + 7,2
2c - 1,2c = 7,2 +12
0,8 c = 19,2
c = 19,2/0,8 = 24 uczniów
b = 24 + 6 = 30 uczniów
a = 1,2 b
a = 36 uczniów
13 lut 13:53
jerry:
h=AD=3 w trapezie prostokątnym
BC/CD=2/3 z warunków zadania
sin60=AD/BC BC=AD/sin60 BC=2√3
BC/CD=2/3 CD=(3/2)*BC CD = 3√3
Tw. Pitagorasa liczymy krótszą przekątną - AC
AC2= AD2 + CD2
AC2= 32 + (3√3)2 = 9 + 27 = 36
AC = √36 = 6
tg60 = AD/(AB - CD) ( tg 60 = h/x gdzie h=AD a x= AB-CD)
AB - CD= AD/tg60
AB - CD= 3/√3 + √3
AB = CD + √3 = 3√3 + √3 = 4√3
Pole = 1/2(a+b)*h
P= 1/2 ( AB + CD ) * AD= 1/2 ( 3√3 + 4√3 )* 3=21√3/2
13 lut 16:35
jerry:
Przepraszam 4 linia od dołu powinno być
AB - CD = 3/√3 = √3
13 lut 16:38
Eta:
Pytanie do " jerry"?
x = (AB - CA)/
2 a u Ciebie ? x = AB -CD
myślę więc, że popełniłeś błąd
13 lut 17:38
Eta:
Oczywiście chodziło mi o (AB -
CD ) /2 (źle napisałam literkę .
13 lut 17:40
jerry:
Witaj ETO.
W trapezie równoramiennym jest tak jak piszesz, ale w tym zadaniu mamy
trapez prostokątny więc myślę że nie popełniłem błędu
13 lut 19:18
Eta: Witam Jerry !
Przepraszam, myślałam ,że rozwiązywałeś pierwsze zadanie,
które i ja rozwiązałam.Spojrzałam,że wyniki mamy różne...
Stąd moja uwaga. ( nie zauważyłam tego drugiego zadania z trapezem)
Pozdrawiam!
13 lut 19:47
andrzej235: 12% wynosi 6
17 mar 19:29