KRÓTKIE ZADANIA Z MATMY
MEGI: 1.Wyrazenie x pierwiastek z 2 przez pierwiastek z 2x , dla x > 0 jak można inaczej zapisać?
2. Dla a= 2 pierwiastki z 3 − 5 i b= pierwiastek z 8 − 2 pierwiatki z 6, ile wynosi wartość
wyrażenia a kwadrat − b pierwiatek z 2
3. Jesli 2 pierwistek z a = pierwiastek z 24 oraz c pierwiastek z 24 = pierwiastek z 2 to:
a) a= pierwiastek z 3 przez c
b) a = c
c) c= a pierwiastek z 3
d) 3c = a pierwiastek z 3
4. Pole trapezu o wysokosci a jest rowne P, a jedna z podstaw tego trapezu ma dlugosc x, zatem
jaka dlugosc ma jego druga podstawa?
5. dodatnia liczba a jest 6 razy wieksza od liczby b i 2 razy mniejsza od liczby c. Wobec tego:
a) c= b przez 12
b) c=3b
c) c=12b
d) c= jedna trzecia b
6.Oblicz logarytmy:
log przy podstawie 4 z 64=x
log przy podstawie 8 z x= − jedna druga
log przy podstawie x z 4= jedna druga
log przy podstawie x z 1 przez 16= 0
7. a) Wykaz ze odwrotnoscia liczby 4+pierwiastek z 15 jest liczba 4−pierwiastek z 15.
b) Znajdz odwrotnosc liczby 3+pierwiastek z 11. Odpowiedź przedstaw w postaci ułamka którego
mianownikiem jest liczba wymierna
DO 3 I 5 TEZ PROSZE OBLICZENIA