matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanko
Axus:
Suma n początkowych wyrazów ciągu wyraża się wzorem Sn=4n−n
2
. Wykaż że an jest arytmetyczne
14 mar 20:04
zdesperowany student:
aby wyznaczyc a
n
=S
n
−S
n−1
=a
n
−a{n−1}
14 mar 20:06