prawdopodobieństwo
kasia: Ze zbioru{0,1,2,...,9} losujemy bez zwracania trzy liczby i zapisujemy je w kolejności
wylosowania otrzymując liczbę trzycyfrową (liczba rozpoczynająca się na 0 nie jest uznawana za
trzycyfrową). Jakie jest prawdopodobieństwo, że liczba ta jest podzielna przez 12, jeśli
wiadomo, że ostatnią wylosowaną liczbą (cyfrą jedności) jest 2 ?
14 mar 19:49
kasia: pomocy!
14 mar 20:05
kasia: proszę o pomoc!
14 mar 20:08
kasia: pomocy!
14 mar 20:12
kasia: błagam
14 mar 20:16
kasia: potrafi ktoś to zrobić?
14 mar 20:18
14 mar 20:36
14 mar 20:38
kasia: są 4 odpowiedzi do wyboru
czym jest P(A) prawdopodobieństwem całkowitym?
14 mar 20:39
Godzio:
Parę błędów wykryłem

Myślę że to tak powinno wyglądać
Liczba podzielna przez 12 jest podzielna przez 4 i przez 3
a b 2
a + b + 2 = 3k − warunek podzielności przez 3
10b + 2 = 4n ⇒ b ∊{1,3,5,7,9} − warunek podzielności przez 4
b = 1
a + 3 = 3k
a∊{3,6,9}
b = 3
a + 5 = 3k
a∊{1,4,7}
b = 5
a + 7 = 3k
a∊{2,5,8}
b = 7
a + 9 = 3k
a∊{3,6,9}
b = 9
a + 11 = 3k
a∊{1,4,7}
Ω = 8 * 8
A = 4 * 3 = 12
14 mar 20:43
kasia: dziękuję.
14 mar 20:45