ciągi
jagoda.r.: Kolejne:( Pomóżcie

( Suma n początkowych wyrazów nieskończonego ciągu (a
n) wyraża się
wzorem S
n=
32n
2 +
172n. Dla jakiego n zachodzi równość a
n+1=952?
14 mar 19:23
jagoda.r.: Proszę:(
14 mar 19:37
zdesperowany student: masz odpowiedz do tego zadania?
mi wychodzi n=315
14 mar 20:03
jagoda.r.: powinno wyjść 314
14 mar 20:05
zdesperowany student: ja odrazy dodalem wiec dlatego 315 mi wyszlo.
ale to bedzie tak potrzeba wyznaczyc a
n=S
n−S
n−1 proste dzialanie wiec powinnas z tym sobie
poradzic.
jak bedziesz juz miala a
n to zbuduj a
n+1=952 i otrzymasz n po rozwiazaniu roznosci.
powodzenia, jesli bedziesz miala watpilwosci to pytaj ale tylko i wylaczeni z pokazaniem toku
rozw abym mogl poprawic blad
14 mar 20:09
14 mar 20:18
kordelia: nie rozumiem tego "prostego działania" nie wiem jak je ogarnąć
10 wrz 13:22