Rozwiąż równanie
dawid: x−3x−1+x+2x−4=18x2−5x+4
14 mar 19:22
dawid: po prawej jest 18 nie −18
14 mar 19:25
marcinex1232: sprowadź do wspólnego mianownika
14 mar 19:34
ceaser I: dodam że po prawej jest (x−1)(x−4)
14 mar 19:37
ceaser I: w mianowniku oczywiście
14 mar 19:38
Licealistka:

| (x−3)(x−4) | | (x+2)(x−1) | | 18 | |
| + |
| = |
| lewą strone sprowadzamy do |
| (x−1)(x−4) | | (x−4)(x−1) | | x2−5x+4 | |
wspólnego mianownika
gdy wyliczymy aby było łatwiej mozemy pomozyć tak (rysunek)
i liczysz
14 mar 19:38
marcinex1232: no i jest fajnie
14 mar 19:39
dawid: a ja obliczylem delte po prawej co daje taki sam mianownik jak po lewiej i nie wiem czy dobrze
14 mar 19:45
dawid: cos takiego
2x2−6x−8(x−1)(x−4) = 0
znowu delta, skracam i mam coś takiego
2(x+1)x−1 = 0
dobrze

jak tak to co dalej

?
14 mar 19:48
Licealistka: a nie lepiej było moim sposobem tak jak Ci pokazałam? Spróbuj moim sposobem i sam sie
przekonasz czy wychodzi na to samo
14 mar 19:50
dawid: ale to liczenie jest uf... dla mnie
14 mar 19:52
marcinex1232: źle jak masz wspólny mianownik i wcześniej określiłeś dziedzinę bierzesz wszystko na jedną
stronę i górę przyrównujesz do zera i wyjdzie ci równanie kwadratowe delta x1 i x2 patrzysz
czy x1 i x2 należy do dziedziny i piszesz rozwiązanie. Czy to takie trudne?
14 mar 19:54
Licealistka: rozumiem... jednak jak policzysz to sie przekonasz
14 mar 19:54
dawid: jak moge Cie prosic dokończ po swojemu i zademonstruj wiem że to sporo liczenia

a co z moim
sposobem jak to dokończyć x musi wyjść −1
14 mar 19:55
dawid: no dla mnie troche tak
14 mar 19:57
marcinex1232: bym ci napisał całe ale nie mam czasu bo teraz ucze jednego gościa do matury jak chcesz
zostawiam gg 15511869 możesz zawsze pisać jak masz trudne zadania do rozwiązania
14 mar 19:58
Licealistka: ja też mogę skorzystać z GG

?
a ja rozwiązać nie mogę bo sama sie ucze go konkursu wiec wybacz...
policz a potem sprawdzimy
14 mar 20:02
dawid: no dobra lewa i prawa do jednego i po przeniesieniu otrzymałem
2x2−6x−8(x−1)(x−4) = 0
14 mar 20:03
dawid: co dalej walnac u gory delte i podtawić do wzoru czy jak ?
14 mar 20:04
dawid: licealistka jak robisz takie ladne ulamki tutaj

mi jakies brzydkie wychodzą
14 mar 20:08
Licealistka: po prostu pisze wielkie U

Ale mi coś innego wyszło... moment musze sprawdzić...
14 mar 20:09
Licealistka: w liczniku będzie +10, skąd Ci sie wzięło −8?
14 mar 20:11
dawid: dziedzina wczesniej okeslona to x≠1 i x≠4
a z górnego równania otrzymałem x
1 = 1 x
2 = 4 czyli rozwiązaniem jest −1 tak
14 mar 20:15
Licealistka: w liczniku będzie +10, skąd Ci sie wzięło −8?
ale zapomniałes o prawej stronie równania... nie mozesz tak zrobić
14 mar 20:18
dawid: | | 18 | |
no bo po prawej masz |
| co daje po wyliczeniu delty i podstawieniu do |
| | x2 − 5x + 4 | |
wzoru w celu sprowadzenia do wspólnego mianownika
| 18 | |
| dajesz wszystko na lewą i przyrównujesz do 0 chyba tak sie to robi |
| (x−1)(x−4) | |
14 mar 20:19
dawid: wyszlo mi tak
| 2x2−6x+10 | | 18 | |
| − |
| |
| (x−1)(x−4) | | (x−1)(x−4) | |
14 mar 20:23
Licealistka: Ehh... jest tu ktoś do pomocy

ale myśle ze nie można tak szybko z tego tak wyliczyć nie jestem pewna czy to dobrze...
być może...
ja bym zrobiła tak... ze po wyliczeniu lewej strony:
| 2x2−6x+10 | | 18 | |
| = |
| |
| (x−1)(x−4) | | x2 − 5x + 4 | |
i mnoże wszystko na krzyż uproszczając
14 mar 20:23
Licealistka: po uproszczeniu wynosi mi
2x4−16x3+48x2−74x+40=18x2−90x+72
14 mar 20:30
dawid: ale chyba jest latwiej jak mowił marcinex1232
14 mar 20:32
dawid: tak jak mam obliczone ciut wyżej
14 mar 20:32
Licealistka: a po uproszczeniu wynosi mi
2x4−16x3+30x2+16x−32=0
14 mar 20:33
Licealistka: Masz świętą racje
14 mar 20:34
dawid: czyli wynik to −1 mam racje
14 mar 20:36
Licealistka: już nie licze ale prawdopodobnie tak
14 mar 20:36