Ciąg (cn) określony jest
wzorem cn=2n−6, gdzie n∊N+. Wybrano pięćdziesiąt początkowych wyrazów ciągu (cn), a
następnie obliczono stosunek wyrazu stojącego na miejscu k, licząc od początku, do wyrazu
stojącego na miejscu k, licząc od końca. Oblicz k, jeśli wiadomo, że stosunek ten wynosi
411
| C1 + k | 4 | ||
= | |||
| C50 − k | 11 |
| 2(1 + k) − 6 | |
= U{4}[11} | |
| 2(50 − k) − 6 |
| 2 + 2k − 6 | 4 | ||
= | |||
| 100 − 2k − 6 | 11 |
| 2k − 4 | 4 | ||
= | |||
| 94 − 2k | 11 |

Jednak masz racje