matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
L=P
Raqur:
Wykaż że: (ctg2α*cosα+sinα)(1+cosα) = (1/2)*ctg(α/2)
14 mar 19:12
Eta:
znana równości:
α
1+cosα= 2cos
2
2
sin2α= 2sinα*cosα cos2α= 1 −2sin
2
α i teraz
cos2α
α
L=(
*cosα+ sinα) *2cos
2
=
sin2α
2
1−2sin
2
α
α
L= (
*cosα+ sinα)*2cos
2
=
2sinα*cosα
2
1−2sin
2
α +2sin
2
α
α
L=
*2cos
2
=
2 sinα
2
1
α
1
L=
*2cos
2
=
*2cos
2
α
2
=
2sinα
2
2*2sin
α
2
*cos
α
2
1
α
L=
*ctg
2
2
L=P
14 mar 19:27
Raqur:
dzieki
14 mar 19:32
Eta:
14 mar 19:42