prosta o równaniu y=−2x+(3m+3) przecina w układzie współrzędnych oś Oy w punkcie (0,2) .
Wtedy..
m=−13
2=−2*0+3m+3
2=3m+3
m= −13 


? dlaczego
Ojj nie moge teraz tego znaleść opisanego ....
na tej stronie wyjaśnienie widziałam ...
punkt ma współrzędne (a;b)
a i b to dowlone liczby... zaznaczaymy je na wykresie
a − na osi x czyli a=x
b − na osi y czyli b=y
wiec (a;b) to nic innego jak (x;y)
dlatego tam jest podstawione
tylko nie wiem dlaczego wychodzi m = −13
:(
2=3m+3 po lewej niewiadome po prawej stronie znaku = liczby, czyli
−3m=3−2 dzielimy obustronie ( po obu stronach znaku =) to co stoi przy m(niewiadomej)
| 3−2 | ||
m= | wyliczając to : | |
| −3 |
| 1 | ||
m=− | ||
| 3 |

dziękuję 

dziekuje jsteś wielka 
