rozszerzenie
głupek: Wielomian W(x)= 2x4−4x2+x3−x porzedsaw w postaci iloczynu czterech wielomianów stopnia
pierwszego.
14 mar 18:52
marcinex1232: proste wyłącz x przed nawia wyjdzie ci x(2x3+x2−4x−1) i potem z tego nawiasu liczysz
pierwiastki czyli x1,x2 i x3 i zapisujesz w postaci x(x−x1)(x−x2)(x−x3)
14 mar 18:59
głupek: oo dzięki
a Takie coś
Na paraboli będącej wykresem funkcji kwadratowej y= x2 rozpatrujemy punkty Ln (−n, n2),
Pk (k,k2) gdzie n i k należą do N −{0,1}. Wykaż, że każda prosta Ln Pk przecina oś
OY w punkie którego druga współrzędna jest liczbą naturalną złożoną
14 mar 19:06
marcinex1232: Jeśli policzymy rówanie prostej przechodzącej przez punkty Ln i Pk otrzymamy:
y=(k−n)x+kn
Licząc punkt przecięcia z osią OY mamy, że jego druga współrzędna jest iloczynem liczb k i n,
więc jest liczba naturalna i złożoną (dzieli się przez k i n).
14 mar 19:12
głupek: Dane jest równanie z niewiadomoą x (x należy do N) i parametrem a (a różnw od 0)
1+a+a2+a3+ ...+ ax = (1+a)(1+a2)(1+a4)(1+a8)(1+a16)
WYZNACZ X
14 mar 19:23
marcinex1232: x=1+2+4+8+16
wiesz dlaczego?
14 mar 19:27
głupek: ?
14 mar 19:29
marcinex1232: bo jak z prawej strony wymnożysz nawiasy to a w najwyżej potędze będziepo wymnożeniu z nawiasów
a,a2,a4,a8,a16 a potęgi dodajemy przecież
14 mar 19:32
głupek: a to mógłbyś mi wytłumaczyć : oblicz wartość wyrażenia cos pi5+ cos 3pi5 Wykorzystaj
wzót : cos3alfa= cos alfa(4cos2 alfa−3)
14 mar 19:41
głupek: dobry jesteś
14 mar 19:41
marcinex1232: to ciężki temat ale zobacze czy rozwiąże
14 mar 19:41
głupek: no właśnie tego wogóle nie rozumiem
14 mar 19:43
głupek: Wielomian W(x)= 2x4−4x2+2+x3−x porzedsaw w postaci iloczynu czterech wielomianów stopnia
pierwszego.
tu zgubiłam 2 bez x
14 mar 19:44
marcinex1232: wiesz co teraz jestem zajęty bo jestem u kolegi i ucze go właśnie z matmy do matury masz moje
gg 15511869 napisz gdzieś o 22 albo później jak będziesz miała jakieś zadania do rozwiązania
albo jutro po szkole o 16
14 mar 19:48
głupek: ok dzięki
14 mar 19:51
zdesperowany student: umiesz metoda hornera rozkladac?
tam sie wszystko ładnie liczy
14 mar 19:55
głupek: no własnie policzylam sobie sama
14 mar 21:34
głupek: i metodą grupowania
14 mar 21:34