Wyznacz współczynniki a,b,n,m tak aby wielomian W(x) = F(x) - potrzebna pomoc!
Paweł: SIemano, próbuję zrobić to zadanie lecz niestety nie mogę do końca, do tego momentu dojdę i
dalej nie wiem jak zrobić.
W(x)= x4+mx3+nx2+18x+9
F(x)= (x2+ax+b)2
F(x)= (x2+ax+b)(x2+ax+b) = x4+2ax3+2bx2+2abx+a2x2+b2
zrobiłem to metodą "pętelkową" ale dalej nie moge obliczyć n
wcyhodzi mi:
a2=n −−−− i tutaj coś mi się nie zgadza
2b=n n=6
2a=m m=6
2ab=18 6a=18 a=3
b2=9 b=√9=3
Proszę jeżeli ktoś może nich mi pomoże.
14 mar 18:52
Godzio :
F(x) = x4 + a2x2 + b2 + 2ax3 + 2bx2 + 2abx =
= x4 + 2ax3 + x2(a2 + 2b) + 2abx + b2
m = 2a
n = a2 + 2b
18 = 2ab
b2 = 9 ⇒ b = 3 lub b = − 3
dla b = 3
18 = 6a ⇒ a = 3 ⇒ m = 6 ⇒ n = 15
dla b = −3
... dokończ
14 mar 18:55
Paweł: dziękuję, teraz wszystko wychodzi
14 mar 19:22