fukcje wymierne
ktokolwiek: wyznacz dziedzine funkcji wymiernej jesli:
f(x)= x+7 / x2+x+5
14 mar 18:45
ukasz: Obliczasz Δ i x1 x2
x∊D=R \ {x1, x2}
14 mar 18:46
ktokolwiek: Δ wynosi 19.....i co
14 mar 18:58
Komar: Oblicz x1 i x2.
14 mar 19:03
Licealistka: Δ>0 czyli ma dwa rozwiązania wiec x1 i x2
po prostu to wyliczasz
14 mar 19:03
Godzio :
taa Δ = 1 − 20 = −19 to rzeczywiście są x
1, x
2
14 mar 19:04
;): co teraz zrobic jak Δ<0
14 mar 19:07
ktokolwiek: a jak jest x
3 − 5x
2 −4x
14 mar 19:09
;): x(x2−5x−4)
14 mar 19:12
Licealistka: x2+x+5
jesli chodzi o to
to ja tego nie liczyłam .. sugerowałam sie ukaszem, przepraszam. Jak Δ<0 czyli brak miejsca
zerowego wiec x∊D=R
14 mar 19:12
Licealistka: uśmiechający... Ehh...

wiec teraz ktokolwiek raczej nie bedziesz miał problemów.... to jest
podobnie jak wcześniej... rozumiesz?
14 mar 19:15