z
aaa: skonstruuj trójkąt prostokątny o kacie ostrym α wiedząc ze
b)tgα=0,375
14 mar 18:26
:P:

cos
2α + sin
2α = 1 <−−−jedynka trygonometryczna
sin
2α = 1 −
825 =
1725
sinα =
√175 =
bc i cosα =
2√25 =
ac
Odp.: a)
a = 2
√2
b =
√17
c = 5
sprawdzamy z twierdzenia pitagorasa czy się zgadza
{2
√2)
2 + {
√17)
2 = 5
2
8 + 17 = 25
25 = 25
zgadza się
15 mar 17:22
:P: 0,375 = 38 − tgα
jak do tego dochodzimy
0,375 = 3751000 i skracamy = 75200 = 1540 = 38
czyli 38 = ba
b − 3
a − 8
a2 + b2 = c2
9 + 64 = c2
c2 = 73
c = √73
więc
sinα = 3√73 = 3√7373
cosα = 8√73 = 8√7373
tgα = sinαcosα = 38
Odp.:
b = 3
a = 8
c = √73
15 mar 17:36
edzio: ∊∞∞dfgdfhasdifjassdkqw
2 sty 17:59