Prawdopodobieństwo
Zamotana: Rzucamy dwiema symetrycznymi, sześciennymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że iloczyn liczby wyrzuconych oczek jest:
a) większy od 4 i mniejszy od 12
b) podzielny przez 4 lub przez 6
c) podzielny przez 5 i nie jest podzielny przez 10.
liczba elementów zbioru=36...
ale jak dalej

nie rozumiem...
Vizer: a) A− iloczyn liczby wyrzuconych oczek jest większy od 4 i mniejszy od 12
A={(1,5),(1,6),(2,4),(2,5),(3,2),(3,3),(4,2),(5,1),(5,2),(6,1)}
(moc)A=10
| | (moc)A | | 10 | | 5 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | (moc)Ω | | 36 | | 18 | |
resztę spróbuj sama