Funkcja kwadratowa
Nika 03: Wykaż że jeśli funkcje kwadratowe f(x) − x2 + 10x + 25 oraz g(X)+ 2x2+ ax + 2b − a mają
wspólne miejsce zerowe to b− 3a − 25
14 mar 17:49
14 mar 18:03
Licealistka: f(x)=− x2 + 10x + 25

Czy bez znaku równości...?
14 mar 18:03
Nika 03: ze znakami ale mi tudz sie kończył i sie nie dopatrzyłam
14 mar 18:04
Nika 03: tam jest na plusie x2
14 mar 18:05
Nika 03: (x)=x2 + 10x + 25
14 mar 18:06
Licealistka: Jesli tak ,to będzie:
k{y= (b− 3a − 25)2 + 10(b− 3a − 25) + 25
y= 2(b− 3a − 25) 2+ a(b− 3a − 25) + 2b}
wyliczasz
tak bym to ja zrobiła.. ale nie wiem czy to dobrze
14 mar 18:07
Nika 03: g(X)= 2x2+ ax + 2b − a
14 mar 18:07
Nika 03: spróbuję
14 mar 18:07
po: w zadaniu jest blad miejscem zerowym nie jest b−3a−25 to wlasnie to b=3a−25 mamy wykazac
4 paź 16:47
ICSP: f(x) = x2 + 10x + 25 = (x+5)2 = 0 ⇒ x = −5
czyli miejscem zerowym funkcji f(x) jest x = −5
teraz sprawdźmy dla jakich wartości a oraz b liczba x = −5 będzie miejscem zerowym g(x)
g(−5) = 0
0 = 50 − 5a + 2b −a
−6a + 2b +50 = 0
2b = 6a − 50
b = 3a − 25
c.n.u.
4 paź 16:51
po: f(x)=0
x2+10x+25=0
Δ=0⇒x1=x2=−b/2a=−5
miejsca zerowe sa wspolne wiec g(−5)=0
2*25−6a+2b=0
50−6a+2b=0/:2
25−3a+b=0
b=3a−25 c.n.d.
4 paź 16:55